Solar Bord

Solar Panel is een eenvoudige manier van zwembadverwarming. Het paneel bestaat kort gezegd uit een aantal zwarte buizen waar het zwembadwater doorheen stroomt. Terwijl de zon op het paneel schijnt warmt het water in de buizen op en stroomt daarna lekker warm terug naar het zwembad. Op een zonnige dag warmt het zwembadwater zo moeiteloos een paar...

Solar Panel is een eenvoudige manier van zwembadverwarming. Het paneel bestaat kort gezegd uit een aantal zwarte buizen waar het zwembadwater doorheen stroomt. Terwijl de zon op het paneel schijnt warmt het water in de buizen op en stroomt daarna lekker warm terug naar het zwembad. Op een zonnige dag warmt het zwembadwater zo moeiteloos een paar graden op en kun jij genieten van een heerlijk verwarmd bad. Bovendien is het solar panel voorzien van pootjes waarmee je hem goed naar de zon kunt richten, voor optimale opvang van de zonnestralen.

Voordelen
 • Geen extra energiekosten
 • Eenvoudige installatie
 • Schuine opstelling voor optimale opname van zonnestralen
 • Mogelijkheid om meerdere solar panels achter elkaar te plaatsen
Kenmerken
 • Formaat: 110 x 69 x 14 cm
 • Aansluiting: Ø 38 mm
 • Min. pompcapaciteit: 2.500 L / uur
 • Max. pompcapaciteit 10.000 L / uur
Tips
 • Plaats het paneel volledig in de zon en naar het zuiden gericht.
 • Laat het water op de warmste uren van de dag door het paneel stromen.
 • Een solarzeil op het bad voorkomt dat het water 's nachts erg afkoelt.

Hoe werkt het Solar Panel?

Het Solar Panel wordt tussen de filterpomp en de retourleiding naar het zwembad geplaatst. De filterpomp pompt koud zwembadwater het paneel in, waar het vervolgens door de buizen op en neer stroomt. Ondertussen schijnt de zon op het paneel en neemt het koude water de warmte van de zon over, dankzij het speciale warmte-absorberend materiaal van de buizen. Zo warmt het zwembadwater op voordat het vervolgens terugstroomt naar het zwembad.

Hoeveel warmt het zwembadwater op?

Met een Comfortpool Solar Panel naast je zwembad wordt het zwembadwater zo’n 3°C per dag opgewarmd. Deze 3°C is echter slechts een gemiddelde. Hoeveel jouw zwembadwater precies opwarmt is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de zonkracht, de locatie van het paneel, de buitentemperatuur en de hoeveelheid water in het zwembad.

Aansluiting op het zwembad


Het installeren van het solar paneel is heel eenvoudig. Kijk wel even goed naar de aansluitingen van jouw filterpomp en zwembad. Alle Intex zwembaden en filterpompen hebben namelijk óf een Ø 32 mm aansluiting, óf een Ø 38 mm aansluiting. Heb jij 32 mm aansluitingen? Dan heb je de Solar Panel bypasskit nodig om het paneel aan te sluiten. Heb je 38 mm aansluitingen? Dan heb je de Zwembadverwarming aansluitset nodig om alle (schroef) aansluitingen passend te maken. Daarnaast raden we je aan om ook hier voor de bypass te kiezen, maar dit is niet per se nodig.

Bypass kit

Door een bypass aan te leggen bepaal je zelf of de (volledige) waterstroom vanaf de pomp door het solar paneel stroomt, of juist rechtstreeks terug naar het zwembad. Een bypass wordt aangeraden wanneer je meerdere solar panelen installeert. Ook is het erg handig als je bijvoorbeeld 's nachts de filterpomp wilt laten draaien, en het water dus niet door het solar panel wilt sturen. Bovendien is de bypass essentieel als de pompcapaciteit van jouw filterpomp te hoog is. Een te hoge waterdruk kan het solar paneel beschadigen en met de bypass kun je slechts een gedeelte van het water vanaf de pomp door het paneel sturen, wat de waterdruk verlaagt. 


Meerdere Solar Panels

Heb je een groot zwembad? Dan kun je meerdere solar panels achter elkaar plaatsen. Hoe meer solar panels je plaatst, hoe sneller het zwembad opwarmt. Om een extra solar aan te sluiten heb je de Solar Panel koppelslang nodig, per extra solar paneel één koppelslang. Let er bovendien op dat jouw filterpomp sterk genoeg is om het water door meerdere panelen te pompen. Wij adviseren je om voor elke 10.000 liter zwembadinhoud minstens één Solar Panel te plaatsen. Hieronder vind je een tabel met hoeveel dagen het duurt voordat de watertemperatuur is gestegen met 3°C, afhankelijk van het aantal solar panels dat je installeert *

Zwembadvolume
4.000 liter   1 Panel
14.000 liter 2 Panel
19.000 liter 3 Panel
22.000 liter 4 Panel

* Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op 10 uur direct zonlicht per dag en een buitentemperatuur van 20°C. Het zwembad was bedekt met een solar cover. De resultaten kunnen variëren als gevolg van weersveranderingen.

Meer

Solar Bord Er zijn 2 producten

Toont 1 - 2 van de 2 items
Toont 1 - 2 van de 2 items